Om filmen

Plutselig var de der, bokstavelig talt i tusentall, danseorkestrene som spilte i folkparker og i forsamlingslokaler over hele Sverige. Så godt som alle hadde dobbeltnavn, og de var godt uniformert. De ensfargede dressene var snart å se på plateomslag så vel som på konsertplakater, og bandene spilte i det store utland, i hvert fall i Norge og Finland... Like plutselig tok det slutt.

Hva var det egentlig som skjedde? Hvor kom dansebandene fra, og hvor ble det av dem? I denne filmen møter vi både fans, bandmedlemmer og bakmenn i en fascinerende fortelling om et folkekjært kulturelt fenomen.

Flamingo-kvintetten, Bert Bennys orkester, Bengt Hennings orkester, Thagez. Dette er navn som har betydd mye for et enormt og danse-elskende musikkpublikum. Gjennom så godt som hele syttitallet kunne alle svensker trygt oppsøke den lokale "dansbanan" i visshet om levende musikk og stor stemning. Dersom bandet hadde dobbeltnavn var det i alle fall ingen tvil; heter bandet Mats-Henriks, er det garantert et danseband.

Til tross for en livsstil som minner sterkt om det turnelivet vi kjenner fra rockens myteskaping, lever mange av de mest innflytelsesrike musikerne fra den gang, og mange av dem møter vi i denne filmen. Vi får høre om Chiquita Brass' eksotiske Norgesturné og trykket stemning under Flamingokonserter i Finland. Finnene lytter oppmerksomt, men helt urørlig til dansemusikk

Også fansen får slippe til. Det er tross alt de dansende folkemengdene som kom på tilstelningene og kjøpte plate etter plate med dansbandene. Selv om discobølgen betydde slutten på danseband-musikkens gullalder, er noen fortsatt lojale. Bosse og Ingela har fulgt Flamingokvintetten lojalt gjennom mange år, og gjenopplever musikken på video når dansemoroa er over.

Om filmen

Regissør Joakim Jalin har selv spilt i flere danseband (han startet med rock, men måtte gi etter for danseband-bølgen), og har med Får jag lov? laget et personlig og fascinerende portrett av en epoke som ugjenkallelig er over. Det er ikke nødvendig å like dansemusikk for å la seg rive med av de lett vemodige minnene som serveres av dem som var en del av fenomenet. Vi spår dansefeber på kino i år!

Original tittel:

Får jag lov - till den sista dansen?

Regi:

Joakim Jalin

Skuespillere:

Joakim Jalin, Flamingokvintetten, Bengt Hennings orkester, Bert Bennys orkester, Mats-Henriks orkester, Chiquita Brass, Bo Arbjörk, Ingela Arbjörk, Hasse Carlsson, Dennis Janebrink, Bo Liljedahl, Kjell Malmborg, Lars Nordh, Staffan Olofsson m.fl.

Manus:

Joakim Jalin

Foto:

Joakim Jalin

Produsent:

Annika Hellström

Produksjonsselskap:

Cinenic Film

Distribusjon:

Euforia Film

Genre:

Dokumentar

Språk:

Svensk

Nasjonalitet:

Sverige

Produksjonsår:

2008

Lengde:

1 t. 15 min.

Bildeformat:

1:1,66

Lydformat:

Dolby Digital

Premiere kino:

05.09.2008

Sensur: