Om filmen

De unge politikerne opplevde å bli dødelig såret, eller de så sine venner og kjæreste bli drept. Felles for dem alle er at de er tvunget til å bearbeide det som skjedde, og har valgt å jobbe aktivt videre for det de tror på. De kjemper videre ikke bare på vegne av seg selv, men på vegne av en hel ungdomsgenerasjon, samtidig som de gir håp til et helt land og folk.

Filmen vant Human-prisen i mars, og får sin internasjonale premiere på HotDocs i Toronto, en av verdens to største dokumentarfilmfestivaler.

Les her om de medvirkende Ina Libak, Kamzy Gunaratnam, Line Hoem og Renate Tårnes:

Under terrorangrepet mot Utøya ble tidligere AUF-leder Ina Libak (31) skutt fire ganger og alvorlig skadet. Libak synes selv det har vært lite oppmerksomhet knyttet til at Arbeiderpartiet av mange forskjellige årsaker mistet en hel generasjon unge politikere.

– Hendelsen ga arbeiderbevegelsen mange dype sår. Vi mistet mange som kunne hatt både sentrale roller og ansvar i nåtiden. Ekstremt mange er påvirket av hendelsen og hele bevegelsen var lenge i sorg etter Utøya. Mange orket ikke lenger drive med politikk. De fikk traumer og hadde det veldig vondt. Også blant de overlevende mistet vi mange som ikke orker å drive med politikk lenger, og det har vært lite fokus på hvor mye det som skjedde på Utøya virkelig påvirket bevegelsen vår, mener Libak.

Oslos varaordfører, Kamzy Gunaratnam (33) var sentralstyremedlem i AUF. Hun reddet seg ved å legge på svøm over til land. Nå brenner hun for å skape et samfunn som forhindrer at det samme skjer igjen, blant annet som varaordfører i Oslo, og som en av kandidatene til Stortinget ved høstens valg.

Den tredje medvirkende, er Line Hoem (34). Hun var tidligere varaordfører i Kristiansund, og er nå gruppeleder for Arbeiderpartiet i fylkestinget i Møre og Romsdal. Hun har vært åpen på at hun har slitt psykisk etter terrorhandlingen på Utøya, men vært i en positiv prosess over mange år, og er nå sterkere enn noen gang.

Også Renate Tårnes (31) ble sterkt rammet under Utøya-terroren. Hun sto bare ti meter fra kjæresten da han ble skutt på kloss hold, før hun selv også ble skutt mot, men uten å bli fysisk skadet. Et av de desidert sterkeste øyeblikkene under rettssaken mot Anders Behring Breivik i Oslo tingrett, var da nødsamtalen til Renate Tårnes ble avspilt. I dag er Tårnes rådgiver i informasjonsavdelingen til Fagforbundet.

Original tittel:

Generasjon Utøya

Regi:

Aslaug Holm og Sigve Endresen

Skuespillere:

Ina Libak, Kamzy Gunaratnam, Line Hoem og Renate Tårnes

Manus:

Foto:

Aslaug Holm

Produsent:

Tore Buvarp

Produksjonsselskap:

Fenris film

Distribusjon:

Euforia

Genre:

Dokumentar

Språk:

Norsk

Nasjonalitet:

Norge

Produksjonsår:

2021

Lengde:

1 t. 41 min.

Bildeformat:

Lydformat:

Premiere kino:

23.04.2021

Sensur:

9 år