Om filmen

Gameren Mats Steen døde av en muskelsykdom bare 25 år gammel. Foreldrene hans sørget over det de trodde hadde vært et ensomt og isolert liv, da de plutselig begynte å få meldinger fra online-venner av Mats over hele verden. Filmen gjenskaper det rike livet til Mats´ avatar «Ibelin» i spillverdenen, på banebrytende vis. "Ibelin" er en innovativ hybriddokumentar - hvor ekte spillhendelser er rekonstruert. Alt er basert på virkelige hendelser og dialoger, hentet fra tusenvis av sider med rollespill-logger i World of Warcraft. I tillegg får vi se unike arkivopptak fra oppveksten og intervjuer med flere av vennene Mats fikk gjennom spillet.

"Ibelin" hadde verdenspremiere i Sundance i januar, der den vant priser både for beste regi og publikumsprisen. Den ble samtidig vist på Tromsø filmfestival, hvor den også vant publikumsprisen. På Gøteborg filmfestival i februar vant den Dragon Awards, prisen for beste nordiske dokumentar.

OM REGISSØREN:

Benjamin Rees forrige film "Kunstneren og tyven" ble solgt til 80 land og har vunnet over 30 priser, noen av dem på verdens største filmfestivaler, som Sundance, London og Hong Kong. Filmen ble i 2020 kåret til en av årets beste av bl.a. BBC, Boston Globe, The Washington Post og New York Times. Filmen ble også short listet til Oscar.

Rees første langfilm "Magnus", om sjakksensasjonen Magnus Carlsen, hadde sin verdenspremiere på Tribeca-festivalen I New York og er solgt til 60 land.

Ree er fra Røise, er utdannet journalist og har tidligere laget dokumentarer og reportasjer for BBC, Reuters, NRK og VGTV. For VGTV har han bl.a regissert "Drømmen om kongeørnen" (premiere IDFA 2012), "Da Ailin kysset Lars" (2014) og "Homoterapi" i 2019 - som nylig førte til forbud mot konverteringsterapi.

Original tittel:

Ibelin

Regi:

Benjamin Ree

Skuespillere:

Mats Steen, Robert, Trude og Mia Steen, Lisette Roovers, Kai Simon Fredriksen.

Norsk stemme: Thomas Stene-Johansen, Ed Larkin

Manus:

Foto:

Rasmus Tukia, Tore Vollan

Produsent:

Ingvil Giske

Produksjonsselskap:

Medieoperatørene

Distribusjon:

Genre:

Dokumentar

Språk:

Norsk og Engelsk

Nasjonalitet:

Norsk

Produksjonsår:

2024

Lengde:

104 min

Bildeformat:

Lydformat:

Premiere kino:

08.03.24

Sensur: