Om filmen

I Benjamin Rees kritikerroste og fengslende dokumentarfilm møter en maler tyven som stjal kunsten hennes - og ender opp med å male ham.

I februar 2021 havnet filmen på Oscar-kortlisten over de 15 dokumentarfilmene som ble plukket ut blant nesten 250 kvalifiserte filmer.

Filmen vant i 2021 Amanda for både beste kinofilm, beste dokumentarfilm og beste klipp Robert Stengård. Den vant Gullruten for beste dokumentar, beste regi, beste klipp og musikk. Den vant også Filmkritikerprisen for 2020.

"Kunstneren og tyven" er den eneste dokumentarfilmen på BBC liste over de beste filmene fra 2020, Washington Post mener det er «Årets beste dokumentarfilm», og The New York Times anbefaler filmen, som eneste film, i sin artikkel om det beste som skjedde i 2020.

En av verdens mest berømte regissører, Pedro Almodovar, har den på sin liste over årets beste.

Regissør Benjamin Ree om filmen:

- Da jeg var ferdig med dokumentaren Magnus gjorde jeg research på kunsttyverier – og kunsttyver – og en dag dukket plutselig denne saken opp, tyveriet av to malerier fra Galleri Nobel i Oslo. Jeg begynte umiddelbart å filme interaksjonen mellom maleren Barbora og tyven Karl-Bertil, fra fjerde gang de møttes. Det startet som en kort dokumentar, men så skjedde det så mye uventet og interessant, at jeg fortsatte å filme i tre år - og jeg hadde ikke den fjerneste anelse om hva som kom til å skje underveis i prosjektet.

Under Sundance filmfestival januar 2020 vant filmen Special Jury Award for Creative Storytelling. Det er første gang en norskregissert dokumentar konkurrerer i Sundance, og filmen mottok strålende kritikker fra et samlet anmelderkorps. Senere har filmen vunnet priser på de største festivalene over hele verden.

Benjamin Ree er fra Hønefoss, er utdannet journalist og selvlært filmskaper, og har tidligere laget dokumentarer og reportasjer for BBC, Reuters, NRK og VGTV. Hans første langfilm, var dokumentaren "Magnus".

Original tittel:

Kunstneren og tyven

Regi:

Benjamin Ree

Skuespillere:

Barbora Kysilkova, Øystein Stene og Karl-Bertil Nordland

Manus:

Benjamin Ree

Foto:

Benjamin Ree og Kristoffer Kumar

Produsent:

Ingvil Giske

Produksjonsselskap:

Medieoperatørene

Distribusjon:

Euforia

Genre:

Dokumentar

Språk:

engelsk/norsk

Nasjonalitet:

Norge

Produksjonsår:

2020

Lengde:

1 t. 42 min.

Bildeformat:

Lydformat:

Premiere kino:

18.09.2020

Sensur:

9år