Om filmen

I songen skaper folk rundt Møsvatn, høgt til fjells, 900 moh og tett på Hardangervidda, meiningsfulle forteljingar i og om liva sine. Songane bind saman fortid og framtid, minne og forventningar. I eit ubrote samspel fortel songen historiar og skaper historie. Slik blir kulturarva levande i kvardag og fest frå vogge til grav.

Kultur er ikkje noko gitt, men ei alltid uavslutta oppgåve. Filmen handlar om å ta vare på ein eldgamal tradisjon og å utvikle han vidare. Varmt og nært, muntert og sorgfullt blir det i KVAR SONG EI SOGE fortalt om det å høyre til, reise bort og å lengte heim.

REGISSØREN OM FILMEN:

Det er ikke lenge siden vi sang for maten, før hver time på skolen, i kirkebenken - men de aller fleste luller fortsatt ungene sine i søvn med noe som ligner på ei voggevise. Sangen bærer vi med oss bestandig uansett om vi mister alt. Folkesangen er ikke det hotteste temaet i dagens verden preget av konflikter og flyktningstrømmer. Men glem aldri hva Berthold Brecht skrev: "Et folk som synger kan aldri dø!"

Eller som Hillborg Romtveit sier det i traileren: "Eg trur at hadde eg ikkje songe, so hadde eg sikkert vore galen".

"Kvar song ei soge" foregår i Norges høyst beliggende bygd, Møsstrond, 908 moh. Den er delvis veiløs og har 115 innbyggere. Møsvatn er ikke et hvilket som helst vann. Utbyggingen av vannet resulterte i 1904 i da verdens største kraftstasjon. Krafta fra vannet dannet grunnlag for Hydros produksjon av kunstgjødsel, og etterhvert også tungtvann.

Paradoksalt nok har folkesangen fortsatt en betydningsfull plass i hverdagen i denne tidlig industrialiserte høyfjellskulturen. Her har folk i uminnelige tider valgt å synge for hverandre og ungene sine. Det synges fortsatt i hele landet og det er langt flere som bærer på folketonene våre enn vi tror.

Med denne filmen ønsker jeg å rette oppmerksomheten mot hverdagens estetikk og etikk. Jeg håper at folk etter å ha sett filmen også stiller seg spørsmål om hva de selv ønsker å videreføre i vår kultur til kommende generasjoner. Sangen kan aldri vernes og sikres. Den kan bare bæres videre av menneskene selv.

Om regissøren:

Aaslaug Vaa (født 1955) er utdanna agronom, allmennlærar og cand. phil. med fagkretsen historie, filosofi og kunsthistorie. Hun har jobbet i kultursektoren siden 1981.

Hun har regissert den prisbelønte SING LINGELING som mottok NRKs publikumspris under Kortfilmfestivalen i Grimstad 2014, er vist ved en rekke norske filmfestivaler, innkjøpt av NRK Super og bibliotekene, samt vist på AftenpostenTV.

I tillegg har ho produsert STJERNER OVER LOFOTEN og REISEN GJENNOM LOFOTEN. KVAR SONG EI SOGE er hennar fyrste dokumentarfilm.

Aaslaug var kino- og kultursjef i Åsnes fra 1981 til 1986 og fylkeskultursjef i Nordland fra 1986 til 2008. Under hennes ledelse ble det etablert institusjoner som bl.a Figurteateret i Nordland, Nordland kunst- og filmfagskole, Arkiv i Nordland, Kulturminner i Nordland, Hamsunsenteret på Hamarøy samt "Skulpturlandskap Nordland". I tillegg har hun hatt en rekke styreverv i norsk kulturliv, samt vært

redaktør og forfatter på flere publikasjoner.

Original tittel:

Regi:

Aaslaug Vaa

Skuespillere:

Inger Lien, Hillborg Romtveit, Marthe og Jarle Nordjordet, Britt Karin og Halvor Nordjordet, Jon Inge og Ragnhild Øverbø Særsland, Randi Øverbø Hove, Kjell Hove, Einar Øverbø, Trygve Vågen, Birgit Landsverk og Lars Erik Skjøtskift Øygarden.

Manus:

Aaslaug Vaa og Virginie Surdej

Foto:

Virginie Surdej

Produsent:

Knut Skoglund og Aaslaug Vaa

Produksjonsselskap:

Villa Lofoten

Distribusjon:

Euforia

Genre:

Dokumentar

Språk:

norsk

Nasjonalitet:

Norge

Produksjonsår:

2016

Lengde:

1 t. 11 min.

Bildeformat:

Lydformat:

Premiere kino:

02.12.2016

Sensur:

Tillatt for alle