Om filmen

Sommeren 1974. Fire unge mennesker; Camilla, hennes kjæreste Roger og de to søsknene Mia og Jørgen er på vei til en avslappende langhelg i skogen. De befinner seg i ødemarken, bilturen er lang og gnisninger mellom de fire bobler til overflaten.

Under et stopp på en avsidesliggende veikro kommer de fire på kant med noen av de lokale. Gjengen plukker opp en ukjent haiker på vei bort fra kroa. De har ikke vært lenge på veien før haikeren vil stoppe bilen. Hun virker skremt. Det er noen der ute, noen som vil ha tak i dem.

Brått overrumples de fire og slås bevisstløse. De bortføres, og kort tid etter våkner de opp dypt inni skogen. Det er ingen i sikte. Kun mørke trær. Så hører de lyden av et jakthorn. Noen bedriver en grusom jakt. Og de er byttet.

De tidligere konfliktene skyves til siden for mer umiddelbare problemstillinger. For jakten åpner for flere moralske valg der hver enkelt først og fremst må tenke på å redde sitt eget liv. For her gjelder det å overleve, koste hva det koste vil....

Om filmen

Rovdyr er en reindyrka horrorfilm, en spennende, intens og blodig fortelling om unge mennesker som totalt uforberedt, blir satt på sine livs hardeste prøver. Fra å være byfolk på vei til en spennende, men helt trygg skogstur, går de på et øyeblikk over til å bli bytte i en menneskejakt.

Det er i slike situasjoner ryggrad, karakterstyrke, integritet og snarrådighet kommer til sin rett. Samtidig blir det fort klart hvem som er i besittelse av disse egenskapene og hvem som ikke er det. Hvem jobber sammen for å finne en løsning og hvem skaper splid? Hvem holder hodet noenlunde kaldt og hvem får det skåret av?

Filmen foregår på syttitallet, og det er på mange måter syttitallets horrorfilmer som har inspirert regissør og manusforfatter Patrik Syversen og manusforfatter Nini Bull Robsahm. Amerikanske skrekklassikere som Motorsagmassakren (Texas Chainsaw Massacre, Tobe Hooper 1974) og Last House on the Left (Wes Craven 1972) introduserte tematikken med unge mennesker i denne typen ekstreme situasjoner, og det var på syttitallet italienske storheter som Lucio Fulci, Dario Argento og Ruggero Deodato lagde sine råeste filmer.

Rovdyrs skittenrealistiske uttrykk har hentet masse inspirasjon fra både italienske og amerikanske skrekkfilmer.

Det er ikke bare filmens inspirasjon som er tydelig, det er også filmskapernes åpenbare entusiasme. Patrik Syversen og Nini Bull Robsahm har lenge visst at de skulle lage film, og da de bestemte seg for å lage Rovdyr startet en rask og intens produksjon. Filmen ble innspilt på tjue dager, og først tre uker før innspillingsstart var hele budsjettet på plass.

Rovdyr skulle uansett lages, koste hva det koste ville, og hele staben var innforstått med at lønna ikke kom til å være særlig høy . Det hører med til historien at filmskapernes smittende entusiasme og åpenbare profesjonalitet gjorde sitt til at finansieringen gikk i orden. Nå er det bare å grue seg!

Patrik Syversen (født 1982): Regi og manus

Patrik debuterer som spillefilmregissør med Rovdyr. Han er utpreget filmfanatiker, og er like glad i horrorfilm som i karakterdramaer, og kombinerer disse i sin karakterdrevne skrekkfilm. Utdannelsen har han fra Film- og TV-akademiet i Oslo, og han har tidligere laget blant annet novellefilmen Utkant, i samarbeid med Nini Bull Robsahm.

Nini Bull Robsahm (født 1981): Manus, produksjonsleder og Mia

Nini er også filmfanatiker, og har bokstavelig talt film i blodet. Foreldrene hennes er filmskuespiller Margrethe Robsahm og regissør Oddvar Bull Tuhus, og broren Thomas Robsahm har gått i forveien inn i filmbransjen. Skrekkfilmentusiasten Nini tok sammen med Patrik initiativet til denne produksjonen, co-skrev manuset, er produksjonsleder i tillegg til å spille Mia.

Henriette Cecilie Bruusgaard (født 1981) spiller Camilla

Camilla er Rogers kjæreste, men også hans rake motsetning. Hun virker ikke på langt nær så tøff som ham, og kan på mange måter oppfattes som konfliktsky. Camilla er også synlig revet mellom lojalitet til kjæresten og til bestevenninna Mia. Vil hun når det kommer til stykket være i stand til å overleve?

Filmens helt sentrale rolle blir spilt av Henriette Cecilie Bruusgaard. Hun begynte med teater i ung alder, med bl.a. roller i Annie på Bryggeteateret (1991-93) og i Trollmannen frå Oz på Det Norske Teatret (1995-96). Siden 2001 har hun vært mye å se på TV, først i ZTV, siden i TV2s Absolutt Underholdning og siden 2006 som programleder i Oslo-TV på TVNorge. Som Jørn-Bjørn Fuller-Gee og Nini Bull Robsahm debuterer hun som filmskuespiller med Rovdyr.

Lasse Valdal (født 1981) spiller Roger

Roger, Camillas kjæreste, er sjåfør og den som eier fokevognbussen. Utad kan han virke brå og aggressiv, men den tøffe maska skjuler en usikker person som gjerne vil bli likt. Om han er tøff mot Jørgen og til og med Camilla er det en helt annen sak om han er tøff nok til å overleve når hensynsløse menneskejegere har ham i siktet...

Lasse Valdal er den mest erfarne filmskuespilleren i ensemblet, med roller i Kalde føtter og i Folk flest bor i Kina. På TV har han vært å se i Den unge Ibsen og i en av hovedrollene i Sejer - Djevelen holder lyset. Han er også teaterskuespiller med stadig bredere erfaring, han har vært engasjert ved Hedmark Teater og Oslo Nye, og spilte nylig Benvolio i Romeo og Julie ved Hålogaland Teater.

Nini Bull Robsahm (født 1981) spiller Mia

Det er Mia, Camillas bestevenninne, som har tatt initiativet til turen. Hun er en sterk og omsorgsfull person, selv om hun kan fremstå som impulsiv og utålmodig. Det er likevel ingen tvil om at hun er god på bunnen, og hun blir opprørt når hun ser andre lide. Men vil det redde henne når hun har kniven på strupen?

Som filmens ene manusforfatter og produksjonsleder er Nini Bull Robsahm allerede presentert. Rovdyr blir hennes debut også som skuespiller i spillefilmsammenheng, men hun har spilt i kortfilmer og musikkvideoer i tillegg til å ha stått på scenen.

Jørn-Bjørn Fuller-Gee (født 1980) spiller Jørgen

Jørgen er broren til Mia. Han har som regel nesa i et blad og kan virke ved første øyekast virke litt tafatt, men han har sine sterke sider. Med en gagn konfliktene tilspisser seg viser han at det bor mer i ham enn en tegneserienerd. Spørsmålet er om det er nok til å overleve?

Jørn-Bjørn Fuller-Gee er født i Cape Town, og har siden vært både her og der. Skuespilleryrket lærte han ved Liverpool Institute for Performing Arts - LIPA (også kjent som McCartney-skolen), og har senere vært skuespiller i Storbritannia, Kanada og Norge. Han er for tiden ansatt ved Hålogaland Teater og er også leder for teaterproduksjonsselskapet Latterlig Lidenskap. Rovdyr er hans første spillefilm.

Original tittel:

Rovdyr

Regi:

Patrik Syversen

Skuespillere:

Henriette Bruusgaard, Lasse Valdal, Nini Bull Robsahm, Jørn-Bjørn Fuller-Gee, Kristofer Hivju

Manus:

Nini Bull Robsahm, Patrik Syversen

Foto:

Håvard Byrkjeland

Produsent:

Torleif Hauge

Produksjonsselskap:

Fender Film

Distribusjon:

Euforia Film

Genre:

Fiksjon

Språk:

Norsk

Nasjonalitet:

Norge

Produksjonsår:

2008

Lengde:

1 t. 18 min.

Bildeformat:

Cinemascope

Lydformat:

Dolby Digital

Premiere kino:

Sensur:

18 år