Om filmen

Den som ønsker å gjøre en innsats mot de kriminelle gjengene som styrer Rios favelaer, bør ikke satse på å bli politikonstabel. Politiet er ineffektivt, inkompetent og så gjennomsyret av korrupsjon at narkobaronene har fritt spillerom. Det eneste som står mellom Rios lovlydige borgere og kaos er spesialstyrken BOPE.

Bare de aller beste polititjenestemennene slipper inn til opptaksprøvene, og kun fem av hundre kandidater blir BOPE-konstabler. Treninga er beinhard, og BOPE hevder at selv ikke Israels hær har tøffere soldater. Det får aspirantene Neto og Matias merke når de møter kaptein Nascimento.

Kaptein Nascimento er leder for BOPEs alfateam, selveste elitetroppen. Men jobben er krevende, og Nascimento kjenner at presset tynger ham mer og mer. Han skal snart bli far og vil helst ikke at jobben skal hindre ham i det Det topper seg når han får det håpløse oppdraget å skulle sikre favelaen paven skal besøke når han kommer til Rio. Han må finne noen til å ta over, og snart peker Neto og Matias seg ut.

Om filmen

Tropa de elite var Brasils mest sette film i 2007, og vant også den gjeveste prisen under filmfestivalen i Berlin; Gullbjørnen. Det var en omdiskutert vinner, som alltid er det kontroversielt å premiere en såpass rå actionfilm, (så også med Tropa de elite). Det gjorde ikke saken enklere at filmen framstiller kriminalitets- og fattigdomsproblematikken i Rio fra synsvinkelen til medlemmene av politiets spesialstyrke.

Filmen preges dessuten av det vi her hjemme ville kalt en tydelig snillismekritikk. Ressurssterke studenter som røyker litt gress eller innimellom snorter kokain får like mye forakt som de hardbarka narkolangerne, og dårlig samvittighet overfor familiene til narkokrigens ofre er en luksus BOPE ikke kan unne seg.

Tropa de elite er en film som sannsynligvis vil skape debatt og tvinge fram standpunkter. Den er kontroversiell, og nettopp derfor er den interessant. Filmen gir også et godt og usminket bilde av Rio, og alle som likte City of God (Cidade de Deus) bør få med seg Tropa de elite.

Om regissøren

Regissør Jose Padilha har tidligere produsert og regissert flere dokumentarfilmer, mange om temaer som er nært beslektet med de som tas opp i Tropa de elite. Dette er Padilhas spillefilmdebut.

Original tittel:

Tropa de Elite

Regi:

Jose Padilha

Skuespillere:

Wagner Moura, André Ramiro, Caio Junqueira, Milhem Cortaz, Fernanda Machado, Maria Ribeiro, Fábio Lago, Fernanda de Freitas, Paulo Vilela, Marcelo Valle, Marcello Escorel m.fl.

Manus:

Braulio Mantovani, Jose Padilha, Rodrigo Pimentel

Foto:

Lula Carvalho

Produsent:

Marcos Prado, Jose Padilha, Braulio Mantovani

Produksjonsselskap:

Zazen producoes

Distribusjon:

Euforia Film

Genre:

Fiksjon

Språk:

Portugisisk

Nasjonalitet:

Brasil

Produksjonsår:

2007

Lengde:

1 t. 55 min.

Bildeformat:

Widescreen 1,1:85

Lydformat:

Dolby digital

Premiere kino:

26.09.2008

Sensur:

15 år